Az elmúlt hetekben eléggé pörögtek körülöttem az események, és nem igazán volt alkalmam írni ide a blogomba, illetve olyan ételt sem készítettem, ami különösebb említést érdemelne, mert most a gyors és jól bevált ételek voltak előtérben. De azért egy kis újításra maradt időm, amit képen gyorsan meg is örökítettem, és most pótlom is ennek a közzétételét. Büszke vagyok rá, mert ez tényleg saját ötlet alapján készült és mindemellett nagy sikere is volt.
Az egész úgy kezdődött, hogy már az ősz kezdete óta fontolgattam, hogy milyen jó lenne már valami olyan mártásos húst készíteni, amiben igazi őszi ízek köszönnek vissza. Első nekifutásra már nyúltam is a receptgyűjtős mappám felé, de nem igazán találtam olyat, ami megfelelt volna az elképzeléseimnek. Így jutottam el kb. másfél hete odáig, hogy mit nekem recept, ha nem találok, majd kreálok! :) Kezdett összeállni a fejemben, aztán hozzá is fogtam. Mielőtt leírnám, annyit megjegyzek, hogy mikor nekiálltam már kb. este 9 óra volt -tehát csak másnap ebédre fogyasztottuk- és amit itthon találok hozzá alapon készült, ezért például az elképzelésem szerinti csirkemellből karaj lett, mert csak az volt a fagyóban-persze így is jó lett, de csirkéből vagy pulykából biztosan még jobb lenne. Ez lett tehát a végeredmény:
Csirke szőlős-pezsgős-tejszínes raguval
Hozzávalók (4-5 személyre)
kb. 80-100dkg hús (opcionálisan csirke- vagy pulykamell, esetleg karaj)
3dl pezsgő (én félédeset használtam/a fehér borral helyettesíthető)
2 jó nagy fej vöröshagyma
1,5dl főzőtejszín (lehet 2dl is akkor még selymesebb, el nem rontja:) )
1 púpozott ek. étk. keményítő
kb. 15 dkg szőlő (fehér és piros is lehet, kinek milyen van éppen)
só,bors
kevés méz vagy édesítő vagy cukor (kinek hogy tetszik,én mézet használtam)
durvára vágott dió megpirítva
fahéj
A hagymát apróra felkockáztam, és egy nagyobb serpenyőben kevés olajjal puhára pároltam. Közben a húst csíkokra vágtam, és a hagymával együtt megkapattam az olajon, amíg ki nem fehéredett. Ekkor a pezsgővel felöntöttem és fedő alatt puhulásig hagytam párolódni (kb.15 perc csirkével, nekem bő 20 perc volt a karajjal). Amíg a hús párolódott, a szőlőt leszemezgettem, és megmostam. Mivel eléggé apró szemű volt nekünk, és a család is arra szavazott, hogy sok értékes anyag van a szőlőmagban, így nem távolítottam el a magokat, de ha valakit zavar evés közben, annak nyilván az ajánlom, hogy előzőleg vegye ki a magokat.
A keményítőt elkevertem a tejszínnel, és mikor a hús már megpuhult, akkor előbb a pezsgős léből mertem a tejszínhez, hogy a hőmérsékletét átvegye, és úgy öntöttem hozzá az egészhez. Ekkor szórtam bele a szőlőszemeket is, továbbá ízesítettem sóval, borssal és mézzel. Kb. 5 perc alatt összefőtt a keményítővel és kellemes mártás állaga lett. Másnap tálaláskor még megszórtam fahéjjal és a dióval. Köretnek rizst készítettem és mivel igazi ínyenc vagyok, így még egy "csavart" tettem a menübe..kókuszos rizs! Annyit takar, hogy ízlés szerinti kókuszreszelékkel és némi vajjal kevertem el a szokásos módon elkészített rizst. Mindenkinek nagyon ízlett és elég hamar el is fogyott :) Ismét sikert hozott a kreativitás:)
Jó étvágyat mindenkinek hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése