2010. szeptember 15., szerda

A hétvégén igazán szezonális desszertet fogyasztottunk :)

Ha már egyszer ősz van, miért ne élvezhetnénk-legalábbis akkor, ha nem esik az eső, ellenkező esetben élvezhetetlen- hiszen itt az ideje a szilvának, szőlőnek, diónak és az almának, így kedvünkre készíthetünk belőlük különféle desszerteket és főételeket egyaránt. Édesszájúak előnyben, de tapasztalat szerint mindenkinek bejön ez a nyalánkság kortól és nemtől függetlenül, hiszen a tálalás után kb. 1 órával már csak az üres tál maradt. Biztosra veszem, hogy az alábbiakban közzétételre kerülő képek és a recept (újságcikkből) láttán mindenkinek összefut a nyál a szájában..nem véletlenül, mert ez egyszerűen nagyszerű és megunhatatlan, tipikus példája az 'ebből sohasem elég' jelzővel illetett ételeknek.Következzen tehát a dió, a szőlő és a fahéj szenzációs ötvözete:

Szőlős-diós tiramisu
Hozzávalók:
50dkg mascarpone (kapható már csökkentett zsírtartalmú változata pl.Auchan áruházban, ezzel készült)
60dkg nagy szemű fehér és piros szőlő vegyesen
10dkg dió
4 tojássárgája
10+10dkg porcukor
2cs. vaníliás cukor
1 csapott kk. őrölt fahéj
1cs. habfixáló
2dl tejszín
2dl erős kávé
1dl brandy
25dkg babapiskóta(kb. 24db)

Elkészítés:
1./ A kétféle szőlőt megmostuk, leszemeztük és szárazra töröltük egy konyharuhában. A nagyobb szemeket félbe vágtuk és a magokat eltávolítottuk. 24-28 fehér és 16-18 piros felezett szőlőszemet a díszítéshez félretettünk.
2./ A dióból szintén a díszítéshez 4 fél szemet félretettünk, majd a többit durvára aprítottuk és zsiradék nélkül serpenyőben világosbarnára pirítottuk. Azonnal lapostányérra öntöttük, elkerülve hogy a serpenyő hőjétől túlságosan megpiruljon.
3./ A tojjássárgákat egy tálban habosra kevertük 10dkg porcukorral, vaníliás cukorral és a fahéjjal. A mascarponét egy másik tálban a maradék 10dkg porcukorral kevertük ki, ezután kanalanként  eldolgoztuk a tojáskrémet. A jól behűtött tejszínt kemény habbá vertük a habfixálóval, és lazán/óvatosan a krémhez kevertük. (Ha egy kicsit híg lenne az nem baj!)
4./ A feketekávét vegyítettük a brandyvel egy mélytányérban, majd egyenként gyors mozdulatokkal beleforgattuk a babapiskóták felét és ezeket egymás mellé helyezve kibéleltük az üvegtál (kb.20x20cm és 7-8cm magas) alját.
5./ A krém felét elegyengettük a babapiskótákon, sűrűn, egyenletesen megszórtuk szőlővel és dióval, ezt követően jött a maradék piskóta szintén kávéban forgatva, majd a maradék krém. Tetejét díszítettük a félretett szőlő- és diószemekkel. 
Nagyon-nagyon laktató és ízletes finomság, csak ajánlani tudom mindenkinek!

Jó étvágyat hozzá!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése