2010. szeptember 7., kedd

Kezdetnek egy kis visszatekintés /1.rész/

Nos hol is kezdjem el, igazából elsőszámú problémám az, hogy bár eddig is sokféle receptet kipróbáltam és készültek igazi remekművek, a fényképes dokumentáció nagy sajnálatomra elmaradt. Szerencsére az utóbbi időben elkezdtem erre odafigyelni, úgyhogy a visszatekintés keretében tudok fényképeket is csatolni a receptekhez.

Túrótorta- a megunhatatlan, a zseniális, a jolly-jokerem bármilyen alkalomra, mert ez eddig tutira bejött mindenkinek és hatalmas előnye, hogy alkalomtól függően sokféleképpen lehet díszíteni

Hozzávalók (a kisebb kapcsos tortaformához, a nagyobbikhoz dupla adagot kell számítani):
50dkg túró
5 tojás
1/2 kocka margarin
5kk. zselatin (bár én jó 3-al meg szoktam fejelni, a dupla adaghoz meg egy egész csomaggal plussz 3 kávéskanállal még)
1 csésze porcukor
1 cs. mazsola (a normál kis csomag ha jól tudom 10dkg-os kiszerelés)
1 cs. vaníliás cukor,
1 citrom
2,5dl tej
zsemlemorzsa

Elkészítés:
Én a tortaforma kikenésével szoktam kezdeni, ugyanis egyszer volt az a vicces történet, hogy ez a mozzanat kimaradt és már a zselatin is benne volt a keverékben, úgyhogy kicsit idegeskedve és kapkodva pótoltam a hiányosságot..azóta ez az első. Margarinnal kikenem a formát, majd zsemlemorzsát beleszórva a formát ütögetve, forgatva eloszlatom benne, a felesleget pedig kiönöm.
Ezt követően a túrót krumplinyomón áttöröm, majd mehet bele a citrom lereszelt héja és az előzőleg langyos vízben kicsit megáztatott mazsola.
Egy másik tálban a margarint a porcukorral habosra keverem, majd mehetnek bele egyenként a tojássárgák és a vaníliás cukor. Ha ezzel készen vagyok, a túrós és a margarinos elegyet összekeverem.
A tojásfehérjéket robotgéppel nem túlságosan kemény habbá verem, majd hozzákeverem fakanállal óvatosan az eddigiekhez, és utána hozzáöntöm a tejet.
A zselatint kb. 1dl vízben feloldva megmelegítem a tűzhelyen, majd még meleg,de nem forró állapotában előbb a túrós keverékből teszek a zselatinhoz, majd csak azután öntöm hozzá az egészet a túrós keverékhez. Majd mehet is az előzőleg kikent tortaformába. A kis adagnak elég 3-4 óra a hűtőben, de ha a dupla adagot készítem (általában), előző este el szoktam készíteni biztos ami biztos alapon, mert akkor már sok az anyag és legyen ideje jól megkötni a zselatinnak.
A végeredmény önmagáért beszél, hiszen egy nagyon ízletes, hűsítő és könnyű túrtótortát kapunk. A kapcsot levéve az oldaláról már díszíthetjük is tejszínhabbal, vagy még a kapcsot rajtahagyva gyümölcsökkel és annak a tetejére gyömölcskocsonyával-ez esetben nyilván a gyömölcskocsonya megdermedése után vesszük le a kapcsot. A tortaforma alja adja a torta alját és tartását, amíg a torta el nem fogy.
Jó étvágyat hozzá mindenkinek!

Én már mindkét díszítési formát kipróbáltam többféle módon is, íme néhány közülük:


2 megjegyzés:

  1. Mekkora bögrét használsz?
    A piros díszek miből vannak? Nagyon szép lett a torta.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm! Kandírozott rózsa fej és szirmok. Ha érdekel az eljárás szívesen leírom.
    A bögre nálam 3-3,5dl-es, nyugodtan lehet szerintem 3,5dl jól megtömve, mert ez adja az egész torta édességét. Az eredeti recept még írt 10dkg kristálycukrot is, de azt én a kezdetektől fogva kihagyom, és még senki sem panaszkodott, hogy nem elég édes így ahogyan készítem.

    VálaszTörlés